Gellert Grindelwald
Gellert Grindelwald | |
---|---|
Johnny Depp Gellert Grindelwardina |
|
Ensiesiintyminen |
Elokuvissa: Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1 |
Näyttelijä |
Johnny Depp Mads Mikkelsen Michael Byrne (vanha Grindelward) Jamie Campbell Bower (nuori Grindelward) |
Henkilötiedot | |
Sukupuoli | Mies |
Hiusten väri |
kullanruskeat valkoiset (vanhempana) |
Silmien väri |
musta (vasen silmä) valkoinen (oikea silmä) |
Tupa | opiskeli Durmstrangin velhokoulussa |
Ikä | kuollessaan n. 115-vuotias |
Lojaalius | itse |
Gellert Grindelwald (1883 – maaliskuu 1998) on J. K. Rowlingin Harry Potter -kirjasarjan henkilö. Gellert Grindewald oli Albus Dumbledoren lapsuuden ystävä ja entinen kumppani, sekä entinen pimeyden velho, joka on kuollessaan suunnilleen Dumbledoren ikäinen. Grindelwald oli tunnetusti maailman toiseksi mahtavin pimeyden velho heti lordi Voldemortin jälkeen. Grindelwald kuvattiin nuorena komeannäköiseksi mieheksi, jolla oli kullanruskeat hiukset. Myöhemmin vanhempana Grindelwaldin hiukset olivat valkoiset ja hänen vasen silmänsä oli mustan ja oikea silmänsä valkoinen ja hänellä oli tuuheat viikset. Elämänsä lopussa Grindelwald kuvataan lähes hampaattomana kalpeana luurankomaisena miehenä, jonka silmät roikkuivat. Grindelwald mainitaan jo sarjan ensimmäisessä kirjassa (Harry Potter ja viisasten kivi) Dumbledoresta kertovassa suklaasammakkokortissa, jossa mainitaan Albus Dumbledoren ja Gellert Grindelwaldin kaksintaistelu vuonna 1945. Grindelwald mainitaan uudestaan sarjan seitsemännessä kirjassa (Harry Potter ja kuoleman varjelukset) ja Ihmeotukset-elokuvasarjassa hänellä on isompi rooli.
Hahmon elämäkerta
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Varhainen elämä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Grindelwald syntyi vuoden 1883 tienoilla. Hän opiskeli Durmstrangin velhokoulussa ja alkoi kokeilla pimeyden voimia jo nuorena.[1] Hän oli lahjakas ja kohdisti kouluaikoinaan lähes tappavia loitsuja muihin koululaisiin. Grindelwald pystyi loitsimaan niin voimakkaan harhautus-loitsun, että se teki hänet kokonaan näkymättömäksi. Grindelwald erotettiin kuudentena opiskeluvuotenaan, kun hänen suorittamiaan kieroutuneita pimeyden voimien kokeiluja ei enää voinut katsoa sormien läpi.
Erottamisen jälkeen Grindelwald matkusti kesäksi Godrickin notkoon isotätinsä Bathilda Bagshotin luokse kyläilemään. Hän solmi Notkossa läheisen ystävyyssuhteen nuoren Albus Dumbledoren kanssa,[1] He aikoivat etsiä Kuoleman varjeluksia, jotta velhot voisivat hallita maailmaa ja paljastaa itsensä jästeille.[1] Kumpikin tosin tavoitteli kuoleman varjeluksia hieman eri syistä: Albuksen hartain toive oli saada käsiinsä Elpymyskivi, jotta hän saisi nähdä sukunsa jälleen ja voisi pyytää heiltä anteeksi. Gellert taas halusi nimenomaan Seljasauvan, ja Elpymyskivi merkitsi hänelle lähinnä manaliusarmeijan saavuttamista.
Grindelwald omaksui Dumbledoren moton "yhteiseksi hyväksi" oikeutukseksi omille teoilleen. Grindelwald oli loistava manipuloimaan ihmisiä. Hän muun muassa käytti hyväkseen vetovoimaa, jota Albus tunsi häneen. Hän vietteli Dumbledoren, joka jo tuolloin oli äärimmäisen nerokas velho, jotta tämä auttaisi häntä toteuttamaan suunnitelmansa. Grindelwald oli myös hyvin kyvykäs okklumoija ja pystyi peittämään todelliset ajatuksensa Dumbledorelta. Ystävykset solmivat verivalan, joka estäisi heitä satuttamasta toisiaan, jos jompikumpi heistä muuttaisi mielensä.
Grindelwaldin ja Dumbledoren välirikko
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Grindelwaldin ja Dumbledoren ystävyys ja hellät tunteet toisiaan kohtaan tulivat kuitenkin tiensä päähän: Albuksen veli Aberforth suuttui nuorukaisten suunnitelmista, ja Grindelwald langetti kidutuskirouksen Aberforthiin. Tämä johti taisteluun, jonka seurauksena Dumbledoren veljesten pikkusisko Ariana kuoli, kun häneen osui kirous.[1] Grindelwald pakeni Englannista kiireesti, sillä hän ei halunnut saada rangaistusta teoistaan: pojan rikoslista oli jo ennestään pitkä.
Grindelwald jäljitti myöhemmin Seljasauvan ja varasti sen sauvantekijä Mykew Gregorovitchilta. Tämän jälkeen pimeyden velho ensimmäisenä maailmassa loi itselleen manaliusarmeijan. Grindelwald kauhistutti Eurooppaa hirmuteoillaan ja murhasi niin velhoja kuin jästejä. Hänen hirmuretkensä eivät ulottuneet Britanniaan saakka, luultavasti siksi että hän pelkäsi entistä parasta ystäväänsä.[1] Hän "oikeutti" rikoksensa Albuksen keksimällä "Yhteiseksi hyväksi" -iskulauseella. Sen mukaan velhot ottaisivat ylivallan jästien omaksi parhaaksi. Grindelwald melkein vangittiin, kun hän oleskeli Yhdysvalloissa, mutta pääsi kummankin pakenemaan. Yhdysvaltain taikakongressin johtaja Seraphina Picquery syytti tapahtuneesta alaistaan Heinrich Eberstadtia. Picqueryn mielestä Eberstadt antoi Grindelwaldin livetä sormiensa välistä.
Grindelwaldin nousu ja tuho
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Vuonna 1928 Grindelwald naamioitui henkilöksi nimeltä Percival Vaka ja soluttautui Yhdysvaltain taikakongressiin. Lisko Scamander ja entinen aurori Tina Goldstein onnistuivat kuitenkin paljastamaan hänet, ja niin Grindelwald pidätettiin. Muutaman kuukauden päästä Grindelwald onnistui pakenemaan. Pimeyden velho sai itselleen lisää kannattajia, kun hän näytti näille kuvajaisia tulevaisuudesta: jästit aloittaisivat toisen maailmansodan. Jos jästit käyttävät aseita toisiaan vastaan... kuinka pian he sitten kääntäisivät ne kohti velhoja, Grindelwald sanoi kannattajilleen. Hän perusti tukikohdakseen Nurmengardin linnan, jonne hän myös vangitsi vastustajiaan. Vuonna 1932 Saksan korruptoitunut taikaministeri ja Kansainvälisen velholiiton johtaja Anton Vogel vapautti Grindelwaldin syytteistä. Vogel yritti auttaa Grindelwaldia saavuttamaan velholiiton uuden johtaja paikan. Lisko Scamander ja Grindelwaldia vastaan kääntynyt Valio Barebone (syntyjään Aurelius Dumbledore) kuitenkin paljastivat vaalivilpin ja onnistuivat viivyttämään Grindelwaldin valtaannousua. Kun Grindelwald yritti rangaista Valiota petoksesta ja tappaa hänet, Albus ja Aberforth (Valion biologinen isä) puolustivat poikaa. Koska Albus ainoastaan puolustautui eikä hyökännyt Grindelwaldia vastaan, verivala rikkoutui. Lopulta vuonna 1945, jona toinen maailmansota päättyi, käytiin kaikkien aikojen kaksintaistelu 63-vuotiaan Dumbledoren ja Grindelwaldin kesken. Dumbledore kukisti Grindelwaldin ja otti tältä Seljasauvan. Grindelwald lukittiin loppuelämäkseen Nurmengardiin, ja hän oli linnoituksen ainoa vanki.
Vuonna 1998 eli 53 vuotta myöhemmin Lordi Voldemort tappoi Grindelwaldin selliinsä, koska tämä ei suostunut antamaan hänelle informaatiota Seljasauvan omistajasta. Kun Dumbledore oli Harryn mielessä, hän kertoi että uskoi että Grindelwald alkoi viimeisinä vuosinaan katua tekojaan. Hän halusi hyvittää ne eikä kertonut Voldemortille Seljasauvan olinpaikkaa. Grindelwald kuoli noin 115 vuoden iässä. Ei tiedetä jäikö Nurmengard lopulta Grindewaldin hautakammioksi.
Hahmo elokuvissa
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Harry Potterissa
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Grindelwald nähdään muutaman kerran elokuvassa Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1. Ensin hänet nähdään, kun peloissaan oleva Mykew Gregorovitch kertoo Voldemortille kuinka Grindelwald varasti häneltä seljasauvan. Seuraavaksi Grindelwald nähdään, kun Voldemort vaatii häntä kertomaan missä seljasauva on. Grindewald vastaa että sauva haudattiin Dumbledoren kanssa. Elokuvassa nuorta Grindewaldia näyttelee Jamie Campbell Bower ja vanhaa Michael Byrne.
Ihmeotuksissa
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Grindelwald on keskeisessä roolissa Ihmeotukset-elokuvasarjan kahdessa ensimmäisessä osassa, Ihmeotukset ja niiden olinpaikat ja Grindelwaldin rikokset. Näissä elokuvissa hahmoa esittää Johnny Depp.[2] Kahden ensimmäisen osan jälkeen Warner Bros pyysi, että Depp jättää roolin, sillä Deppiin kohdistui syytteitä lähisuhdeväkivallasta.[3] Sarjan kolmannesta osasta Dumbledoren salaisuudet alkaen hahmoa näyttelee Mads Mikkelsen.[4] Grindelwaldin rikoksissa nuoren Grindewaldin roolissa on Harry Potter -elokuvissakin Grindewaldia näytellyt Jamie Campbell Bower.
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Rowling, J. K.: Harry Potter ja viisasten kivi. (Harry Potter and the Philosopher’s Stone, 1997.) Suomentanut Jaana Kapari. Tammi, 1998.
- Rowling, J. K.: Harry Potter ja kuoleman varjelukset. (Harry Potter and the Deathly Hallows, 2007.) Suomentanut Jaana Kapari-Jatta. Tammi, 2008.
- Rowling, j. K.: Ihmeotukset ja niiden olinpaikat. (Fantastic Beasts and Where to Find Them, 2001.) Suomentanut Jaana Kapari ja Kurvaa Aka. Tammi, 2001.
Viitteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ a b c d e Jussi Latvala: Lue tämä juttu, kun olet nähnyt Ihmeotukset ja niiden olinpaikat -elokuvan – koska faniteoriat käyvät jo kuumina Yle.fi 25.11.2016. Viitattu 24.9.2020.
- ↑ Evans, Alan: Johnny Depp to co-star in JK Rowling's Fantastic Beasts sequel The Guardian. 2.11.2016. Viitattu 26.11.2020. (englanniksi)
- ↑ Johnny Depp 'Resigns' from Fantastic Beasts at Warner Bros.' Request CBR. 6.11.2020. Viitattu 26.11.2020. (englanniksi)
- ↑ Fantastic Beasts 3 Officially Casts Mads Mikkelsen to Replace Johnny Depp ScreenRant. 25.11.2020. Viitattu 26.11.2020. (englanniksi)